Katsaus seuran toimintaan
SeuraJulkaistu: 26.10.2021 00.00

Katsaus seuran toimintaan

Pirkkalan Pirkat vuodesta 1935

Lähes sata vuotta sitten silloisen Pohjois-Pirkkalan alueella urheiltiin Naistenmatkan ousun, Nuolialan Vesan ja Etelä-Pirkkalan Pinnistäjien urheiluseurojen nimissä. Viimeksi mainittu perustettiin virallisesti 1935 ja seura tunnetaan nykyään nimellä Pirkkalan Pirkat. Voimistelu- ja yleisurheiluseurana aloittanut yhdistys oli aktiivinen ja laajalti tunnettu koko seudulla. Sota-aika oli seuratoiminnassa hiljaiseloa, mutta sodan päätyttyä ja rauhanehtojen määrättyä suojeluskunnat lakkautettaviksi, vuonna 1946 Pirkkalan Pinnistäjät osti Suojeluskuntatalon yhden markan hinnalla. Seuratoimintaa alettiin keskittää omalle talolle ja toiminta virisi uudelleen. Hiihtotoimintaan panostettiin aktiivisesti. Kesäisin Pirkan pirtin savinen kenttä toimi yleisurheilukenttänä.

Pinnistäjät tunnettiin kauan yleisurheilu- ja hiihtoseurana, mutta palloilulajit tulivat mukaan 1950 kun Pallo-Pirkkoina aloittanut seura lopetti toimintansa ja palloilulajit siirtyivät Pinnistäjien pariin. Syntyi Pirkkalan Pirkat. Lajeina olivat jääpallo, koripallo, pesäpallo, jalkapallo ja vielä jääkiekkokin. Lentopallo syrjäytti koripallon, koska koripallon olosuhteet olivat puutteelliset. Olosuhteet vaihtelivat lajeittain. Historiankirjat kertovat, että jääpallojoukkueet joutuivat pelaamaan kotiottelunsa Tampereella, koska Pyhäjärven jäälle auratulle kentälle saattoi tulla railoja.

Pirkat kasvoi piirin parhaaksi lentopalloseuraksi ja pelasi mestaruussarjaa 1950-luvun alussa. Tuolloin seuran rahavaikeuksista johtuen supistettiin toiminta yksinomaan hiihto- ja yleisurheilujaostoihin. Lentopallotoimintaa pyöritettiin yleisurheilun alaisuudessa. 1970-luvulla Pirkoilla oli Pirtin läheisydessä Wellingin peloilla oma kuntorata ja pururata ja talvella latuyhteys Lastenojanvuoren reitille. Lentopallo nousi uudestaan kukoistukseen. Samoin yleisurheilu valmentaja Matti Hautakankaan johdolla.

Pirkkojen nuorisotoiminta aktivoitui 1970-luvulla Pirtillä järjestettävien diskoiltojen muodossa. Pirtillä pidettiin myös humppatansseja ja esimerkiksi joulujuhlia. Sen ajan nuoriso muistaa pirtin kovana menopaikkana, kun diskoja oli vuodessa lähes viikoittain ja tunnelma oli vapautunut. Tuolloin tupakointi sisätiloissa oli sallittua, ulkovessoissa oli tiettävästi monipuolista toimintaa ja järjestysmiehet täystyöllistettyjä. Poliisinkin tiedettiin ehtivän Nokialta Pirtille viidessätoista minuutissa. Diskotoiminnan kultaiset vuodet päättyivät 1978 naapuruston tiiviistä rakentamisesta johtuneisiin ristiriitoihin ja nuoriso vaihtoi juhlapaikkaa.

Nyt Pirkkalan Pirkat on yli tuhannen jäsenen monilajiseura. Pirkoissa pelataan salibandyä, lentopalloa ja koripalloa, pesäpalloa sekä yleisurheillaan. Pirkan pirtti toimii juhlatalona ja on edelleen seuran omistuksessa. Pirtin sisätilat remontoitiin muutama vuosi sitten ja talo onkin juhlava ja taipuu hienoimpiinkin tilaisuuksiin.

Pirkoissa toimii tällä hetkellä kaksi päätoimista työntekijää: toiminnanjohtaja ja salibandyn valmennuspäällikkö. Heidän lisäksi tuntipalkkaisia ohjaajia ja suuri joukko talkooperiaatteella toimivia valmentajia, joukkueenjohtajia, taloudenhoitajia ja huoltajia. Kiitos heille kaikille! Junioreiden harrastaminen vie usein mukanaan koko perheen mieluisaan yhdessä toimimiseen liikunnan parissa. Paikallisena toimijana Pirkat mahdollistaa lasten harrastamisen myös tiukemmassa taloustilanteessakin junioreiden tukirahaston avulla. Rahastosta voi anoa esimerkiksi varusteisiin tai kausimaksuihin avustusta.

Pirkkalan Pirkkain toimintaa ohjaavat arvot ovat hienot ja niiden kautta elämme päivittäin:

Pirkkalan Pirkkain toimintaa ohjaavat arvot ovat hienot ja niiden kautta elämme päivittäin:

ILO – Pirkkalan Pirkat haluaa tarjota iloisia hetkiä sekä harrastajille että kilpailijoille, perheille ja Pirkkoja seuraavalle yleisölle.

IHMINEN JA YHTEISÖ – Meidän Pirkoissa kaikilla on mahdollisuus harrastaa liikuntaa. Jokainen urheilija on osa Meidät Pirkat - seuraa.

UUDISTUMINEN – Pirkat on dynaaminen seura, joka haastaa ennakkoluulottomasti vanhaa, rikkoo lajirajoja ja kehittää uutta.

LAADUKAS TOIMINTA – Pirkat tarjoaa ammattimaista valmennusta eri lajeissa ja tukee urheilijoita tavoitteidensa saavuttamisessa.


Salibandyssä on yli 600 lisenssin omistavaa pelaajaa, minkä lisäksi harraste- ja perhekerhoissa pelataan myös säbää. Joukkueita tällä kaudella on 26. Naisten edustusjoukkue pelaa tällä kaudella kansallista F-liigaa ja miesten edustus Divaria. Uusimpana salibandyperheessämme on erityisjoukkue Nuljun Sisu.

Lentopallo on noussut raketin lailla muutamassa vuodessa miesten yhdestä höntsyryhmästä yli 200 pelaajan ja 21 joukkueen lajiksi ja kerää harrastajia myös Pirkkalan ulkopuolelta.

Koripallo on tuorein tulokas Pirkkain perheessä. Tutustumme lajiin ja opettelemme sen tarpeita.

Pesäpalloa harrastetaan kesäisin Loukonlahden hiekkatekonurmikentällä ja talvella lajia pystytään harjoittamaan Nuolialan koulun suuressa liikuntasalissa. Toimintaa on alle kouluikäisille, alakouluikäisille ja aikuisille, jotka osallistuvat Etelä-Pirkanmaan harrastesarjaan.


Yleisurheilu on ollut seurassa alusta asti tai oikeammin yleisurheilu oli se laji, joka synnytti aikanaan seuran, joka nyt tunnetaan Pirkkalan Pirkat ry:nä. Yleisurheilukoulu liikuttaa kesäisin valtavat lapsijoukot ja työllistää lukuisia paikallisia nuoria ohjaajina. Talvisin treenataan muutamassa ryhmässä sisätiloissa. Yleisurheilukentän rajoitteista johtuen ohjaamme tavoitteellisesti harrastavat naapurikunnan puolelle.

Pirkat tekee yhteistyötä Pirkkalan kunnan kanssa muun muassa koululaisten liikunnallisessa iltapäivätoiminnassa Harrastava Pirkkala -ohjelmassa ja talvisin Lastenojanvuoren ja Kirkonkylän alueen latujen kunnostuksessa.

Lähde:

Johannes Turunen: PIRKAT porkat ja piikkarit 1995,

www.pirkkalanpirkat.fi