Miesten edustusjoukkueen valmennustiimi täydentyi
Julkaistu: 14.07.2021 00.00

Miesten edustusjoukkueen valmennustiimi täydentyi

Pirkkain miesten edustusjoukkueen taustaryhmä on täydentynyt Johanna Pohjoisvirralla, joka tuo Divari-joukkueeseen psyykkisen valmennuksen osaamista.

Kerrotko hieman itsestäsi?

Olen 35-vuotias psyykkisen valmennuksen yrittäjä ja opiskelen urheilupsykologiaan Jyväskylän yliopistossa. Aiemmalta koulutukseltani olen opinto-ohjaaja ja opettaja, mutta urheilu on vienyt minut mennessään. Harrastan monipuolisen liikunnan lisäksi valokuvaamista. Tykkään reilusta pelistä, huonoista vitseistä ja hyvistä keskusteluista.

Teet Pirkoissa psyykkistä valmennusta, mitä se tarkoittaa tarkemmin?

Psyykkisen valmennuksen tarkoitus on kehittää urheilijan suorituskykyä ja hyvinvointia. Parhaillakin pelaajilla voi tulla kausia, että pelit eivät kulje tai peli-ilo katoaa. Kun kipinä sitten löytyy uudestaan, koetaan huippuhetkiä, ja niitä psyykkisenä valmentajana haluan olla mahdollistamassa. Aina psyykkinen valmennus ei ole ongelmien ratkaisua, vaan voidaan kehittää erilaisia urheilijan psyykkisiä työkaluja, kuten optimaalisen suoritustilan hakemista.

Pirkoissa olen nyt alkuvaiheessa tutustunut joukkueeseen ja pelaajiin, ja muutamien kanssa on jo aloitettu työskentely henkilökohtaisten tavoitteiden parissa. Kahdenkeskiset tapaamiset pelaajien kanssa ovat tärkeä osa työtäni. Psyykkinen valmennus on prosessi, joka alkaa tutustumisella ja kartoitusvaiheella. Sen jälkeen asetetaan tavoitteet ja päästään työskentelemään niiden parissa yksilöinä ja joukkueena. Prosessi vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, jotta työskentelystä saadaan paras hyöty esiin. On palkitsevaa, kun on tehty töitä yhdessä muutamien tapaamisten verran, asiat alkavat selkiytyä ja tulokset alkavat näkyä.

Millainen roolisi Pirkoissa on?

Rooli varmasti muotoutuu vielä kauden kuluessa, koska tulin mukaan vasta äskettäin. Yhteistyö sekä urheilijoiden että valmennustiimin kanssa on työni perusta. Fysiikkavalmentaja ei voi kehittää urheilijan kuntoa hänen puolestaan, eikä myöskään psyykkinen valmentaja toimi niin. Urheilijoiden kanssa on mukava työskennellä, koska heillä on halu kehittyä ja oppia, ja he ovat uransa aikana tottuneet tekemään töitä itsensä kanssa.

Millainen on oma urheilutaustasi?

Urheiluhistoriani on rikkonainen loukkaantumisten takia, kun välillä on ollut käsi tai jalka pitkään pois pelistä kuntoutuksen takia. Voimannosto on ollut lajeista rakkain, samoin ratsastus ja tanssi. Olen kokeilunhaluinen ja kaikenlaista on tullut tehtyä laskuvarjohyppykurssista potkunyrkkeilyyn. Pari vuotta sitten opettelin sellaisen hengitystekniikan, joka teki juoksemisesta mahtavaa ja nykyään juoksulenkit ovat treeniviikon kohokohtia.

Onko salibandy sinulle ennestään tuttu laji?

Täällä Tampereen seudulla salibandy on iso juttu ja asiakkainani on ollut salibandyn pelaajia aiemminkin. Psyykkisenä valmentajana urheilua pääsee seuraamaan paljon ja usein. Vaikka työni vuoksi katson peleissä hiukan eri asioita kuin fanikatsojat, myönnän kyllä että varsinkin maalivahtipelin seuraaminen, vastustajaa härnäilevä syöttely ja ärhäkät hyökkäykset saavat minut innostumaan aina uudestaan.

Mitä kuuluu kesääsi?

Arkeni on mukavaa ja vauhdikasta. Nyt kesällä teen töitä yritykseni parissa, vedän futistreenejä junnujoukkueelle, kirjoitan esseitä opintoihini ja nautin kesälajeista, kuten suppailusta ja rullaluistelusta. Ja tietenkin odotan malttamattomana kauden ja pelien alkamista!

Kiitos haastattelusta, Johanna, ja tervetuloa mukaan joukkueeseen!

Seuran uusimmat